Szarlotka
Skladniki:
Kruche ciasto : 5 jajek, kostka margaryny 250 g, 2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru
Masa jabłkowa : 4 kg jabłek, cynamon 3 łyżeczki, 4 łyżki miodu
Wykonanie
Na stolnicę wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać w kawałkach margarynę i dobrze połączyć że składnikami na stolnicy by konsystencja była sypka.
Z jajek odzielamy żółtka od białek. Dodajemy do pozostalych składników.
Ważne! Ugniatamy ciasto krótko, tylko do jednolitej masy. Zostawiamy 1/3 części ciasta na wierzch szarlotki. Obie części wkładamy do zamrażalnika a pół godziny.
Teraz mamy czas na przygotowanie masy jabłkowej.
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy do garnka i podlewamy pół szklanki wody. Dodajemy cynamon oraz miód. Dokładnie mieszamy. Podsmażamy do chwili aż jabłka będą miękkiej szkliste.
Wyjmujemy ciasto kruche na spód z zamrażalnika. Możemy je rozwałkować bądź zetrzeć na grubych oczkach na tarce.
Jeżeli jednak zdecydujecie się na rozwałkowanie ciasta trzeba będzie zrobić dziurki widelcem w cieście aby nie podniosło się w trakcie pieczenia.
Nagrzać piekarnik do180 stopni Celsjusza. W tej chwili można przygotować formę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy formę z ciastem kruchym i podpiekamy aż się zarumieni ok 15 minut.
Masę jablkową przekładamy do formy z podpieczonym już spodem. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika na ok 30minut w temp 180 stopni Celsjusza, spoglądając by wierzch zrobił się zlocisty.
SMACZNEGO!